VLECHT MATERIAAL

Bij de vervaardiging van onze produkten, maakt De Broedkorf gebruik van onder andere onderstaande verschillende soorten materialen:

Wilgetenen

Wilgenteen
Het materiaal dat van oudsher in Nederland wordt gebruikt, is de zogenaamde wilgenteen, die groeit op stronken in vochtige, laaggelegen gebieden, ook wel grienden genoemd. Deze grienden vinden in Nederland vooral in het midden van het land en in Noord-Brabant.

Rotan

Rotan
Het tweede, veel gebruikte, materiaal is rotan. Dit wordt het meest gebruikt in de vorm waarin het groeit, een ronde stengel met een dikte van 2 tot 30 mm. en een lengte tot wel 5 meter of meer. Van de kern van het rotan wordt machinaal pitriet gesneden. De bast kan worden geschild. Van dit geschilde produkt wordt het band gemaakt, een materiaal dat wordt gebruikt voor het wikkelen van bijvoorbeeld verbindingen in stoelen. Ook de bekende gaatjesmatten met honingraatprofiel zijn samengesteld uit rotanband.

Bies

Bies
De derde materiaalsoort die wij hier omschrijven is de bies, welbekend van biezen vloermatten, manden en wiegen. Wij gebruiken biezen uitsluitend voor het matten van stoelen.
De bies is een sterke – doch zeer buigzame rietsoort die zeer duurzaam is. Een stoelmat wordt gemaakt door de biezen (2 à 3 stuks) in elkaar te draaien en van de dan ontstane ‘kabels’ een ‘kussen’ te vlechten.